6 tipů jak při práci neztratit pozornost

soustředěnost

Stalo se vám už někdy, že jste začali pracovat na důležitém úkolu, ale nedokázali jste se na něj soustředit? Nebo jste během práce neustále odbíhali (fyzicky nebo i v mysli), kontrolovali mobil a surfovali po internetu? Ztráta pozornosti je pro mnohé lidi velkým problémem. Je totiž snadné odběhnout od práce a začít prohlížet Instagram, Facebook (Meta) nebo internetové obchody.

Dobrou zprávou je, že s tímto problémem nebojujete sami - a existuje řada tipů, jak se ho zbavit. Několik jsme jich pro vás našli na stránkách Lifahack.org., kde publikují lidé s bohatými zkušenostmi nejen v oblasti motivace a efektivity práce.

Nedostatečná pozornost je problémem jak dospělých, tak dospívajících, i dětí či studentů. A zatímco mnozí se proti němu snaží bojovat, jiní ho zametají pod koberec. Pokud patříte ke druhé skupině, měli byste vědět, že pozornost ovlivňuje nejen náš pracovní výkon, ale také míru stresu a motivaci, dokonce i v životě osobním.

Nedostatek pozornosti způsobuje velké množství stresu, to vede k nedostatku motivace. Občas dovede lidi k tvz. burnoutu, čili vyhoření. Psychologové a další odborníci, kteří si uvědomují závažnost tohoto problému, provedli v průběhu let řadu studií. Jedna z obšírných prací, jejímž autorem je Cal Newport, vysvětluje důležitost hluboké koncentrace a způsobů, jak na to.

Vedle zmiňované studie, které se budeme v tomto článku věnovat, však existují i ​​knihy s podobnou tématikou. V případě, že byste o ně měli zájem, v knihkupectvích hledejte například publikaci Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life nebo Can I Have Your Attention? Constantly Connected Workplace, případně jejich české překlady, pokud potřebujete.

Pojďme se však podívat na samotnou studii od Cala Newporta a řekněme si pár praktických rad a tipů, jak bojovat proti nedostatečné pozornosti.

Vědecké hledisko

Podle Cala Newporta zlepšuje hluboké soustředění vaše pracovní i osobní schopnosti a nabízí vám možnosti, jak dosáhnout lepších výsledků v práci, ve škole, ovšem i doma. To znamená, že pokud se na vykonávanou práci dostatečně soustředíme, můžeme očekávat dobré až vynikající výsledky.

Spousta práce

Autor také tvrdí, že důvodem, proč nám naše myšlenky utíkají od práce pryč, je zejména to, že od něčeho sami utíkáme. První možností je strach z neúspěchu. Nechceme začít dělat něco, o čem si nejsme jisti, že by mohlo vyjít nebo být dobré. Právě proto si místo „předem prohrané“ činnosti vybereme sledování seriálu v televizi nebo hraní her na počítači. Tyto aktivity jsou pohodlnější a často i zábavnější. Bohužel, nijakým způsobem nás neposunou vpřed.

Druhou možností je nuda. Některé věci nás prostě nebaví, a proto od nich ve své hlavě utíkáme. Jinou možností je stres a nedostatek času. Namísto toho, abychom na svých cílech pracovali, odbíháme od nich, protože si myslíme, že je na ně už pozdě.

Existuje mnoho teorií a možností, proč od povinností utíkáme a nedokážeme se na ně soustředit. K tomu, abyste však proti tomuto problému mohli bojovat, musíte příčinu zjistit. Jakmile zjistíte, kvůli čemuž od práce odbíháte, začněte blokovat rušivé prvky. K nim se řadí upozornění ze sociálních sítí, telefonáty, SMS a také povinnosti, které víte, že budete muset vyřídit po práci, ale ruší vás již během ní. Vypněte Wi-Fi nebo data. Pokud můžete, zapněte si režim nerušit. Povinnosti sepisujte do diáře, aby vás už nemusely strašit v hlavě. Uvidíte, vaše práce bude mnohem plynulejší.

Nyní, když víte, kvůli čemu nejste dostatečně soustředěni a co podporuje odbíhání od práce, můžeme přejít do další části článku, ve kterém vám poskytneme 6 rad, jak si zlepšit soustředěnost. Protože vypnutí mobilu nebo internetu někdy nestačí.

1. Fyzická aktivita

To, že fyzická aktivita napomáhá lepšímu soustředění, bylo prokázáno i mnoha vědeckými studiemi. Podle článku, který byl publikován v Harvard's Health Blog, cvičení pomáhá paměti a celkovému myšlení. Výhody pohybu pocházejí přímo z jeho schopnosti snižovat inzulínovou rezistenci, bojovat proti zánětům a stimulovat uvolňování růstových faktorů – chemických látek v mozku, které ovlivňují zdraví mozkových buněk a růst nových krevních cév v mozku.

K tomu, abyste se mohli soustředit, nemusíte trénovat každý jeden den dvě nebo tři hodiny. Stačí, abyste se hýbali minimálně třikrát do týdne. Jděte si zaběhat nebo se venku jen projděte. Mezi další osvědčené metody ke zvýšení soustředěnosti patří meditace, snížený příjem kofeinu, zdravá strava, dostatek hydratace a dostatečný spánek (minimálně 7 hodin).

meditace v přírodě

2. Elektronika

Jak jsme již zmiňovali, elektronika se na snižování soustředění podílí nejvíce. Jedná se o nový druh vyrušování, který před přibližně dvaceti lety ještě neexistoval. Lidi mohly rušit maximálně klasické telefony, které však cinkly párkrát denně. Vypnutí telefonu ale není vždy tím nejlepším způsobem, jak proti rušení bojovat. Dokonce, ne každý si to může dovolit. Pracovní pozice některých lidí jsou na mobilech závislé.

Jak tedy pracovat v takovém případě? V Google Play nebo AppStore najdete řadu aplikací, které vám pomohou bojovat proti rušení. Oblíbené jsou například Stay Focused, Rescue Time, Cold Turkey a spousta dalších. Jejich hlavní funkcí je blokovat upozornění.

3. Vlastní myšlenky

Když se zbavíme všech externích „rušičů“, jako například mobilních telefonů a upozornění, přijdou na řadu ty interní. Těmi jsou vaše vlastní myšlenky. Bohužel, boj proti nim nelze vyhrát jednoduchou instalací jedné z aplikací. Jediným způsobem, jak bojovat proti myšlenkám, které vás vyrušují, je důsledná sebekontrola. Té se můžete přiučit například při meditaci nebo cvičení. Dokonce i krátká procházka na čerstvém vzduchu dokáže pomoci.

Hlavním cílem je vyčistit si hlavu od nepotřebných myšlenek a zaměřit se na ty nejdůležitější. Někteří vědci doporučují také hudbu. Nejlépe takovou, která neobsahuje žádný text a jde jen čistě o melodii. Pokud byste chtěli vyzkoušet tento způsob koncentrace, vyzkoušejte specializované playlisty na Spotify nebo Apple Music. Případně samotné aplikace Brain-fm nebo Noisly.

4. Pracovní návyky

Existují určité mylné představy o pracovních návycích, které mají negativní vliv na soustředění. Jedním z nich je přesvědčení, že multitasking je efektivní a praktický. Podle Americké psychologické asociace a více odborníků je to však přesný opak. Dělání více než jednoho úkolu najednou si vybírá daň na produktivitě a celkové motivaci. Pokud se v jednom momentě soustředíte na dvě, tři či dokonce čtyři různé úkoly, ani jeden neuděláte na 100%.

Poslech hudby

Pokud se nedokážete namotivovat na jen jeden úkol a v práci neustále děláte více věcí najednou, jednoduše vyzkoušejte úspěšné a praktické metody. Jednou z nich je plánování pomocí časových bloků (tzv. blokování). Je o oblíbený způsob pro mnoho lidí. Je to systém plánování, pomocí kterého můžete získat kontrolu nad svým časem. Namísto toho, abyste dělali přesčasy a dokončovali práci, kterou jste již měli mít hotovou, si takto budete užívat čas s rodinou nebo přáteli.

Blokování je velmi jednoduché. Do svého diáře, aplikace nebo jen na papír si pro každý den vyblokujte dvě nebo tři hodiny pro plné soustředění. Tento čas můžete využít například pro práci nebo osobní život. Je to čistě na vás. K tomu, aby celá technika fungovala, musíte najít správný čas, kdy bloky využít. Někteří se více soustředí dopoledne, jiní zase odpoledne. Během dvou nebo tříhodinového bloku byste měli pracovat na nejdůležitějších projektech nebo úkolech, které máte naplánované.

Druhou možností je Pomodoro technika. Jejím cílem je maximalizovat produktivitu využitím časových bloků. Náročné úkoly nebo velké projekty jednoduše rozdělíte na 25minutové sekvence. Pro někoho se může zdát 25 minut na práci málo, popřípadě, že celá technika je velmi jednoduchá. Pravdou však je, že během těchto 25 minut se musíte na práci soustředit na 100%, aniž byste do ruky chytili telefon a odepsali na zprávu nebo zvedli hovor.

Během náročné a tvrdé práce nezapomínejte na přestávky. Ty pomáhají jak vaší psychice, tak tělu.

5. Pracovní prostor

Místo, kde pracujeme, by mělo být čisté a uklizené. Neměly by být na něm nepotřebné věci. Pokud máte pracovní stůl plný papírů, pořadačů, smlouv či dokonce šálků a sklenic, ukliďte jej. Člověk se dokáže soustředit nejlépe tehdy, když není vyrušován externími vlivy. Papíry či další věci na stole budou nežádoucím způsobem přitahovat vaši pozornost. Obklopeni nepořádkem se vám bude zdát, že sedíte v chaosu. K nedostatečné pozornosti se nakonec připojí i stres. A ten se pojí s dalšími problémy, kterým se chcete určitě vyhnout.

Skládání skládačky

Důležitá je také celková teplota v místnosti. Studie z Cornell University zjistila, že pracovníci, kteří pracovali v chladných podmínkách, dělali více chyb než ti, kteří pracovali v teple. Pokud se teplota v místnosti zvýšila o několik stupňů, chyby při práci klesly o neuvěřitelných 44 %. Celkový výstup práce se zlepšil až o 150 %. Pokud se vám tedy zdá, že se na práci dobře nesoustředíte, jednoduše si v pracovně přitopte.

6. Behaviorální nástroje

Problémem mnoha lidí je to, že i když se snaží, na práci se prostě neumějí soustředit. Nejsou na sebe dostatečně přísní. Pokud do této skupiny patříte i vy, můžete vyzkoušet behaviorální nástroje. Jedním z nich je Focusmate, který využívá tzv. společenský tlak a zodpovědnost při plnění vašich úkolů.

Nástroj umožňuje naplánovat si s někým neznámým čas, kdy chcete pracovat na určitém úkolu. Oba následně v této době dáváte na sebe pozor. Focusmate je velmi oblíben zejména v zahraničí. Využívat jej však můžete i u nás.

Dalším zajímavým nástrojem je Strickk. Ten používá tzv. averzi vůči ztrátám. To znamená, že po registraci si zadáte jasné cíle a jednotlivé kroky, které musíte udělat, abyste je dosáhli. Následně, pokud se je nebudete snažit držet nebo je nesplníte (ve vámi zadaném období), musíte zaplatit. Částka se odvíjí od více parametrů. Vše naleznete ve smlouvě, se kterou musíte při registraci souhlasit.

Shrnutí

Existuje mnoho způsobů, jak zlepšit svou pozornost a soustředění. To, který z nich využijete, je čistě na vás. Některé můžete také kombinovat. Získáte tak dvoj či trojnásobně lepší výsledky. Vsaďte na výše vypsané rady a uvidíte, že váš způsob práce se velmi rychle a hlavně uspokojivě změní.

zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Jaká je příčina, proč se nedokážeme soustředit na důležitý úkol?

Podle Cala Newporta může příčina nedostatečného soustředění spočívat ve strachu z neúspěchu, nudě, stresu nebo nedostatku času. Od povinností utíkáme, protože si myslíme, že je na ně už pozdě nebo si raději vybereme pohodlnější a zábavnější činnosti, které nás neposunou vpřed.

Jaké rušivé prvky bychom měli eliminovat, abychom se lépe soustředili?

Abychom se lépe soustředili, měli bychom blokovat rušivé prvky, jako jsou upozornění ze sociálních sítí, telefonáty, SMS, povinnosti, které musíme vyřídit po práci, atd. Doporučuje se vypnout Wi-Fi nebo data a zapnout režim nerušit. Povinnosti bychom měli zapisovat do diáře, abychom je měli pod kontrolou.

Jaká je jedna z rad, jak si zlepšit soustředěnost?

Fyzická aktivita může přispět k lepšímu soustředění, jak bylo prokázáno mnoha vědeckými studiemi. Cvičení pomáhá paměti a celkovému myšlení, protože snižuje inzulínovou rezistenci, bojuje proti zánětům a stimuluje uvolňování růstových faktorů.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...