6 reálných způsobů, jak uskutečnit svůj sen v roce 2021, ale i 2022

mít sen

Uskutečnit své sny je vždycky velmi složité. A čím jsou sny náročnější, o to složitější je jejich plnění. Ale nevěšte hlavu, vždycky se dá najít cesta. Jen je potřeba o cestách k plnění svých snů něco předem vědět. Když budete znát zákonitosti přemýšlení, motivace a přístupu k životu, bude plnění vašich snů častější realitou než doposud. Podívejme se společně s odborníky z Lifehack.org  na 6 reálných způsobů, jak uskutečnit svůj sen. Jistě se vám alespoň jeden ihned zalíbí!

Začněme osobním příběhem, abychom se dostali do víru myšlenek, které se s plněním (tedy spíš s neplněním) snů často spojují.

„Před třinácti lety jsem byl poražen. Necelý rok poté, co jsem se odstěhoval od mámy, byla opět mou domácím. Sám na jejím gauči (tedy mé posteli) jsem trávil páteční večery sledováním nudné televize a smetáním drobků z klína. Než jsem si stačil zapálit další cigaretu, ukradla mi pozornost reklama spojená s ideami zákona přitažlivosti. Žena s popelavými vlasy mluvila o nevyřčených zákonech a tajemstvích, která mají moc zhmotnit i ty nejdivočejší sny, o tzv. zákonech přitažlivosti. "Tohle by nemuselo být špatné!", nadchnul jsem se v podstatě ihned.  

Začal jsem číst knihy a poslouchat kazety o tom, jak si přitáhnout svá přání. Vizualizoval jsem si své představy, odříkával afirmace a čistil svou mysl. A pak se stalo něco úžasného... Nic se nezměnilo. Ani jedna jediná věc. Ale i tak to bylo úžasné. Zdálo se mi totiž, že se věci zlepšují. Pokaždé, když jsem si řekl, že jsem milionář, cítil jsem se báječně. Ale můj život se nezlepšoval. Mé cíle zůstávaly nedosažitelné.

Tak jsem zkusil něco jiného. Vyhledal jsem rady úspěšných přátel. Nebyli vždy bohatí, ale žili šťastně, podle svých vlastních představ. Jeden z nich byl rizikový kapitalista, který pomáhal podnikatelům v rozvojových zemích. Rád budoval podniky, které povznášely komunity. Další byl učitel, který cítil nadšení, když se jeho studenti naučili něco nového. Vedl jsem rozhovory se sportovci, inženýry a majiteli malých firem, abych si analyzoval realizovatelné kroky k uskutečnění osobních snů.

Jejich rady jsem uplatnil ve svém vlastním životě a stal se sám sobě pokusným králíkem. Moje výsledky se rychle měnily. Od téměř úplného vyhození ze střední školy jsem se dostal k absolvování jednoho z nejlepších programů MBA na světě. Přestal jsem kouřit, uběhl maraton a pak triatlon. Procestoval jsem svět a za necelý rok jsem se dostal ze stavu bez peněz na šestimístnou částku v bance.“

cesta k cíli

Krásný příběh, že? Tak se teď pojďme podívat na výsledky autorovy analýzy a ukažme si, díky čemu se dá reálně plnit si své sny, ať jsou sebenáročnější. Následuje slíbených šest tipů:

1. Stále se ujišťujte, že víte, za čím opravdu chcete jít

Přes všechen ten humbuk je se zákonem přitažlivosti jeden velký problém: samotná víra nemůže nic změnit - ne ve fyzickém světě. K tomu, abyste si realitu naklonili ve svůj prospěch, je zapotřebí důsledné a cílevědomé činnosti, nejen myšlení. Ale nastavení mozku správnými myšlenkami usnadní onu vědomou činnost.

Proto rozhodně nelze říct, že by pozitivní myšlení nebylo důležité. Setkali jste se někdy se ženou, která chodí se stále stejnými toxickými muži? Nebo s mužem, který odsuzuje každého svého zaměstnavatele, a přesto strpí i ty nejhorší z nich? Jak zvláštní je, že ať už život vnímáme jako dobrý, nebo špatný, laskavý, nebo zlý, okolnosti mají tendenci dokazovat náš názor.

Myšlenky totiž neprojevují naše sny, ale diktují naše činy. I opakovaně. Než si napíšete své cíle, vždy zkontrolujte nejprve sami sebe: jste právě teď pozitivně naladěni? Jen pozitivní nálada umožní definovat správně pozitivní cíle.

Pokud se cítíte ve stresu, zkuste na deset minut meditaci. Cítíte se nesebevědomě? Odříkejte si několik povzbudivých vět a na chvíli si ulevte od svých minulých neúspěchů. Až budete připraveni na pozitivní myšlenky, vraťte se ke svým cílům.

2. Položte si nejdůležitější otázku

Simon Sinek ve svém bestselleru "Začněte s proč" vysvětluje, že lidé si produkt nekoupí, dokud nepochopí, "proč" by si jej měli pořídit, jaké „proč“ se za ním skrývá. Firmy odhalení důvodu ke koupi označují jako své poslání. Vše to vychází z potřeb.

Stejně tak se nezavážete ke svému osobnímu poslání a splnění svého cíle, dokud v hloubi duše neuvěříte, proč je důležité a že je pro vás opravdu důležité. Zamyslete se nad tím, jaký život byste mohli žít, kdybyste dosáhli svých cílů. Jak šťastní byste se pak cítili? Pomohlo by to i lidem okolo vás? Někdy totiž uděláme pro druhé i věci, které bychom pro sebe neudělali. Přemýšlejte tedy o tom, jak by váš úspěch mohl zlepšit život lidí kolem vás.

proč

Pak si představte důsledky toho, že si nestanovíte žádné cíle. Dokážete přijmout výčitky, které by mohly následovat? Riskovali byste promarněné příležitosti? Představte si svůj vlastní pohřeb. Přátelé a rodina obklopují vaši rakev - co byste chtěli, aby o vás říkali?

3. Cvičte se v umění trpělivosti

Slyšeli jste o Paretově principu, často nazývaném pravidlo "80/20". Odhaduji, že 20 % úspěchu tvoří chytré stanovení cílů a 80 % jejich realizace. Není nad vhodnou akci zaměřenou na správný cíl. Existuje však ještě jedna zásadní, ale někdy dost přehlížená vlastnost: trpělivost, vytrvalost.

Velké věci totiž vyžadují čas. Většina lidí je však celkem trpělivá v krátkodobém horizontu a netrpělivá v dlouhodobém. Pracují každý den v klidném tempu, ale stěžují si a svádějí vinu na cokoliv, když se jim nedaří ze dne na den. Jenže plnění cílů není možné ze dne na den.

Vezměme si běžné osobní cíle: zlepšit kariéru, zbavit se dluhů nebo hodně zhubnout. Většině lidí bude trvat rok nebo dva, než těchto cílů dosáhnou, ovšem pokud zůstanou disciplinovaní. Podívejme se na tyto tři scénáře:

  • Neúspěch č. 1 – člověk nasaje spoustu informací, ale nikdy podle nich nejedná (superběžné).
  • Neúspěch č. 2 - s obrovským nadšením se člověk pustí do nového projektu, ale ten vyšumí, když přijde nepřízeň osudu nebo první fáze nudy.
  • Úspěch – jedinec se rozhodne, za jakými cíli půjde, naplánuje si je, a pak na plánu každý den pracuje, i když se někdy dostane do fáze stereotypu.

Úspěšný člověk se podobá spíše želvě než zajíci z klasické bajky. Jsou jako datel, který tisíckrát tluče do stejného stromu, dokud není večeře kompletní.

4. Využívejte návyky, které trumfnou motivaci

Legendární investor Ray Dalio napsal v knize Principy: Život a práce že „úspěšní lidé vzkvétají a uskutečňují své sny díky tomu, že dobře dělají dvě zásadní věci: rozhodnou se, které činnosti jsou pro realizaci cíle nejdůležitější, a tyto činnost denně opakují.“ Podívejme se na to teď podrobněji.

meditace

A. Určete si nejdůležitější činnosti související s cíli

Když přistupujete k problému, věnujte předem nějaký čas jeho orámování a usazení. Položte si otázku: Jak by to vypadalo, kdyby to bylo snadné? Kterých 20 % činností vytváří 80 % výsledků?

Např. Kdybych zkoumal, jak zhubnout, zjistil bych, že 3500 kalorií se rovná jedné libře. Mohl bych tedy zhubnout kilo týdně, kdybych cvičil alespoň 10 hodin týdně nebo kdybych se vzdal limonád a sladkých nápojů. Je proto jasné, že klíčovým faktorem je strava.

Při vyhledávání obchodních partnerů nebo při hledání zaměstnání je hlavní příčinou neúspěchu nedostatečná zásoba oslovovaných. Co to znamená? Když neoslovíte dostatečný počet potenciálních partnerů nebo zaměstnavatelů, nelze dosáhnout výsledků. Dobré zpracování námitek nebo následná opatření plynoucí z předchozích pohovorů mohou trochu pohnout s výsledkem, ale nejsou zde hlavním faktorem.

B. Opakujte tyto činnosti každý den

Jakmile jste určili kritické činnosti pro své cíle, musíte je přeměnit na návyky. To je klíčové, pokud chcete zhmotnit své sny. Pravidelnou činnost si nejlépe naplánujte na tu denní dobu, kdy jste nejvíc fit. Nečekejte, až budete roztěkaní nebo unavení. Považujte naplánovaný čas za posvátný - nic jiného než naléhavá situace by vám nemělo stát v cestě.

5. Udržujte si svou motivaci dlouhodobě

Lidé se často ptají: Jak si udržet motivaci po celé měsíce a roky? Návyky jsou v tomto případě mocné, protože snižují potřebu neustálé motivace. Váš cíl se stane životním stylem - trvalou součástí vašich dnů. A o motivaci je tak postaráno.

Jinými slovy: představte si, že své cíle přepnete na autopilota. Zásadní poznatek: přeměňte své rozhodující činnosti pro úspěch na opakované návyky. Udělejte to s odměnami, které návyk posílí. Pochutnejte si na gurmánské kávě poté, co dokončíte plánovanou stránku textu, nebo si dopřejte cheat meal poté, co pohnete váhou. Tyto pamlsky vám pomohou spojit si v mysli pokrok s potěšením.

Dalším skvělým tipem je mít své cíle "před očima". Dejte si do koupelny obrázek svého vysněného domu nebo si na noční stolek umístěte repliku vysněného auta. Ty vám budou připomínat, za čím se ženete.

snění

6. Jako tým vyhráváte více

Neváhejte na svou cestu k úspěchu přibrat další lidi. Odpovědný partner může být skvělým způsobem, jak vás motivovat k tomu, abyste to nevzdávali. Přidejte se do skupin s lidmi, kteří mají podobné cíle. Mluvte s těmi, kteří již dosáhli toho, co chcete vy. Odborníci v dané oblasti mají často zasvěcené tipy, které urychlí váš pokrok.

Závěrečné myšlenky

Chcete-li zhmotnit své sny, musíte se do toho pustit a začít jednat. Vaše sny zůstanou jen sny, pokud podle nich nebudete jednat a nestanovíte si činnosti, které vedou k jejich splnění – a tyto činnosti nebudete opakovat denněw. Začněte s těmito 6 akčními způsoby, jak manifestovat své sny, abyste změnili svůj život k lepšímu.

Zdroj: Lifehack.org

Často kladené dotazy

Jaké je tajemství k uskutečnění našich snů?

Tajemství spočívá v tom, že myšlenky neprojevují naše sny, ale diktují naše činy. Abychom plnili své sny, je zapotřebí důsledné a cílevědomé činnosti, nejen myšlení. Správně nastavenými myšlenkami ale usnadňujeme tu vědomou činnost.

Jak mohu zjistit, co opravdu chci?

Předtím, než si stanovíte své cíle, zkontrolujte sami sebe a svou náladu. Jen pozitivní nálada umožní definovat správně pozitivní cíle. Pokud se cítíte ve stresu nebo nesebevědomě, zkuste na chvíli meditaci nebo si odříkejte povzbudivé věty a ulevte si od svých minulých neúspěchů. Až se naladíte na pozitivní myšlenky, vraťte se ke svým cílům.

Proč je důležité položit si otázku "proč"?

Otázka "proč" nám pomáhá chápat důvod, proč chceme něco dosáhnout nebo něco uskutečnit. Pokud známe své "proč", získáme silnější motivaci a angažovanost k dosažení našich snů, neboť zaměření na tento důvod nás nutí přemýšlet o hlubším smyslu našich cílů, namísto toho, abychom byli motivováni pouze povrchním úspěchem či vnějšími faktory.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

zdraví a wellness

Akce a slevy na podporu zdraví a wellness

Slevy a výhodné nabídky zpravidla řešíme z hlediska vekých výdajů na domácí spotřebiče, obuv a oblečení, či třeba elektroniku. Proč však nemyslet i...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...