5 nejlepších OLED TV pro rok 2021 aneb nad kterými určitě uvažovat

OLED TV

Milujete kontrast v zobrazení čehokoliv? Chcete televizi, která vám dá skvělé rozlišení, dokonalou černou a ještě ušetří na energii? Zároveň však nejste televizní maniak a televize u vás nejede více než šest hodin denně? Pak se zaměřte na OLED televize, na novou technologii, která nemá s klasickými LED a ani s novými QLED nic moc společného. Tahle se může opravdu jmenovat LED (bez nutnosti dodání LCD do popisků).

Co mají společného?

Každý z OLED televizorů se může pochlubit jasnými a živými barvami (i když ne těmi nejživějšími na trhu) a též věrnými barvami, které většina z nás kdy viděla na obrazovce. Nejlepší OLED televizory mají také vynikající ovládání kontrastu a jasu, přičemž černá bude vždy tou nejlepší, protože se LEDky, které mají za úkol černou zobrazit, prostě vypnou.

OLED televize totiž nemají plošné podsvícení jako ostatní LCD/LED/QLED obrazovky (více v dalším článku, kde vysvětlíme právě rozdíl mezi těmito technologiemi). Svítí jen jednotlivé diody naplněné organickým materiálem. Proto označení OLED.

Nové možnosti zobrazení

Díky pokročilé technologii panelu OLED nabízejí nejlepší televizory od největších jmen, včetně Panasonic, LG a Sony, brilantně filmovou kvalitu obrazu. Za nové LED diody je sice nutné si připlatit, ale nezapomínejme, že jsou to vždy i smart televize, které za svou kupní cenu nabízejí spoustu doplňkových funkcí, které doma jistě využijete.

OLED televize si trh poměrně silně omotaly okolo svého prstu, a nic na tom zatím nemění ani silný nástup Samsungu s konkurenční QLED televizí. Ta má sice také velmi dobré zobrazení, ale založené na plošném podsvícení, takže černá nikdy nebude tak černá jako na OLED televizích. Na druhou stranu má QLED televize předpoklady pro delší životnost právě proto, že OLED svítí jednotlivými diodami, a tak snadněji mže dojít k vypalování.

Spousta úhlopříček

OLED panely ve skutečnosti vyrábí pouze LG, ostatní výrobci jsou nuceni si je pro své televize a svou výrobu kupovat. Takže i když si koupíte Panasovic, uvnitč OLED TV bude LG. Panasonic ale bude odpovědný za všechno okolo, včetně smart funkcí. Takže pokud jste nebyli spokojení s LG smart televizí proto, jak fungovaly chytré funkce a ovládání, neklesejte na mysli, software je vždy dodáván konkrétním výrobcem.

Spousta nabízených úhlopříček navíc značně rozšiřuje možnosti spotřebitelů, pokud jde o to, která OLED TV bude vyhovovat. V roce 2021přicházejí ještě kompaktnější – 42 palcové OLED televizory, tedy menší než doposud. V nabídce jsou spolu s novou nadstandardní 83 palcovou možností, která bude k dispozici pro vybrané sady.

V níže uvedeném výběru najdete modelové řady televizí, které vybrali v technologickém magazínu Techradar.com jako ty, které pokrývají různé cenové úrovně a nabízené funkce, a patří k těm nejlepším na trhu. U každého řady bude vysvětleno, proč byla autory magazínu vybrána, plus případné nedostatky dané TV.

Mějte na paměti, že jde o názory subjektivní, ale lze z nich vyjít při hledání vhodné OLED televize – pokud si nastavíte vlastní preference výběru. Tento text berte spíše jako inspiraci, co zejména vám který výrobce v rámci dané řady nabídne.

OLED TV

1. Nejlepší OLED TV: OLED TV LG CX Series

Můžete se zlepšit v dokonalosti? LG CX OLED dokazuje, že ano, můžete - i když jen o kousek. Loni byla totiž na vrcholu podobného žebříčku právě loňská série LG C9, vynikající televize se skvělými úrovněmi černé, neuvěřitelnou kvalitou obrazu a obvyklým příjemným designem LG.

Letos se toho u LG CX moc neliší, i když uvnitř najdete nový a silnější procesor a9 Gen 3, který zpracování obrazu ještě více zdokonalí a urychlí, a to s pokračující podporou nejen Dolby Vision, ale i Dolby Atmos.

I letos je displej neuvěřitelně tenký, jen pár milimetrů hluboký - a přesto se sem dokáží vejít čtyři porty HDMI 2.1 (také s eARC) a skvěle minimalizované zpoždění vstupu, což znamená, že toto je sada schopná zvládnout i konzoly nové generace. Jen ji očekávejte až později v tomto roce.

Kombinace ohromujícího displeje s ohromným množstvím funkcí a formátů je tím, co dělá sérii LG CX zatím tou nejvíce konkurenční na celém trhu - s inteligentní platformou webOS od LG - je to nepochybně jeden z nejlepších inteligentních televizorů, jaký byl kdy vyroben. Ale nezapomeňme, že hodnocení chytrých funkcí je vždy subjektivní, neb každému vyhovuje jiné prostředí a ovládání.

LG CX také nabídne menší velikosti - se 48 palcovým OLED modelem.  Díky tomu je CX skutečně flexibilní nabídkou v závislosti na požadavcích vašeho domova.

Ale i zde se mouchy najdou: HDR10 + zde bohužel nedostanete a se budou muset diváci obejít bez všech svých oblíbených aplikací pro zpožděné sledování. Zda je mezi nimi i ČR, to je nutné si v parametrech modelu u českých prodejců nejprve ověřit.

Televize Panasonic

2. Druhý v pořadí: Panasonic HZ2000E

Panasonic HZ2000E nabídne skutečný zážitek z domácího kina a jeden z nejlepších televizorů OLED, jaký byl kdy vyroben. Umístění této sady na příčku druhou bylo podle autorů žebříčku těžkou volbou, protože Panasonic HZ2000 rozhodně usiluje o nejlepší OLED televizi posledních měsíců.

Společnost Panasonic v loňském roce uvedla na trh řadu nových OLED, včetně modelů HZ1000, HZ1500 a modelu HZ980 základní úrovně - ale jedná se o model HZ2000E, který reprezentuje tuhle televizní značku v tom nejlepším světle, a to do slova a do písmene. Má totiž OLED panel, který povýší již neuvěřitelný obraz do nových výšin a umožní tak brilantní využití zkušeností společnosti Panasonic ve světě nejúspěšnějších obrazovek.

Snímky na HZ2000E nejsou nikdy méně než filmové. Vrcholy HDR jsou tu dodávány s brilantní zdrženlivostí, přidáním hloubky a detailů stínům a nočním scénám a s oživením denního a komplexního osvětlení. Většinu těžké výpočetní a příkazové práce zvládá značkový procesor HCX Pro Intelligent, který byl poprvé viděn na loňské vlajkové lodi GZ2000. Vyznačuje se schopností poskytovat jasné, syté barvy a obrovský kontrast, a to dokonce i v jasně osvětlených scénách.

Ani zvuk vás nezklame: s reproduktory Dolby Atmos, které umějí 140 W, a s reproduktory směřujícími nahoru - vyladěnými společností Technics - vám přináší to nejpodobnější, kam se můžete dostat v kinosálovém zvuku, ale ve své domácnosti, ve vlastním obývacím pokoji. Mrkněte možná i na model JZ2000 z roku 2021, který má navíc i reproduktory s bočním směřováním pro ještě dokonalejší zvuk vysílaný do všech úhlů.

Na televizoru Panasonic HZ2000E ale bohužel nenajdete HDMI 2.1, což může být silnou slabinou – a je i důvodem, proč nakonec skončil tento model na druhém místě.

Televize Sony A8

3. Motion master: Sony A8 / A8H OLED

Nová A8 od společnosti Sony je vynikající OLED T, i proto je součástí medailových umístění. Televizor Sony A8 / A8H OLED nabídne téměř vše, co se lidem na prémiových televizorech Sony líbí, a by navíc zabalen do mnohem rozumnější ceny. I proto se pro vás může stát absolutním vítězem z důvodu poměru mezi cenou a výkonem.

Se Sony A8 / A8H OLED získáte prémiový obrazový výkon OLED díky špičkovému procesoru Sony X1 Ultimate, technologii Pixel Contrast Booster od společnosti Sony (pro intenzivnější zvýraznění obrazu) a nové OLED verzi funkce X-Motion Clarity, kterou společnost Sony původně vyvinula pro své LCD televizory FALD.

Působivý zvukový systém je postaven na tom, že kombinuje basový systém se dvěma subwoofery s technologií Acoustic Surface Audio, která dokonce obrazovkou, což umožňuje sledování filmů a televizních pořadů trochu jinak. Vůbec si totiž nepřipadáte jako u TV. Pokud vám nebude vadit mírně nízký jas, protože se na TV stejně díváte spíše jen večer, případně máte čím zatemnit, zažijete jedny z nejpropracovanějších obrázků ze všech OLED TV na trhu.

OLED televize Philips

4. OLED televize s nejlepší vlastností: Philips OLED 805

Stojíte nejen o dokonalou černou a hluboké kontrasty, ale též o nádherné barvy Ambilight i na OLED panelu? Pak se porozhlédněte mezi Philips modely. Philips OLED 805 je v tomto případě vítěznou kombinací vynikající kvality obrazu, výkonného zpracování a krásné kvality samotné konstrukce. Hlavní hvězdou této show je právě funkce Ambilight.

O co jde? Ambilight promítá hojnost barev kolem okrajů televizoru a model 805 to může dělat dokonce ze tří stran – nejde tedy o čtyřstranný Ambilight vlajkové lodi OLED + 935, ale i zde je stále spousta možností pro vytvoření pohlcující světelné show – a za rozumnější cenu.

Buďte si ale jistí, že tahle OLED není jen na parádu: díky mohutnému procesoru P5 Picture společnosti Philips dokáže dát OLED obrazům skutečnou sílu se zvýšeným kontrastem a působivými barvami - dokonce i při upscalingu z HD / SDR. Společnost Philips letos vylepšuje i loňský model 804 s podporou Dolby Vision a HDR10 +, což znamená, že si nebudete muset vybírat mezi dynamickými formáty.

Jen pozor, není zde podpora aplikací Apple TV - a platforma Android Smart TV se někdy nejeví v podání Philips dostatečně prakticky.

OLED TV LG Gallery Series

5. Neuvěřitelně okouzlující: OLED TV LG Gallery Series

Nic menšího než nádherný nástěnný OLED televizor s obrazy jako v galeriích – to jsou modely série OLED TV LG Gallery Series. Tahle OLED TV bude vypadat perfektně na vaší zdi nejen v obývacím pokoji.

I když zde získáte stejný panel a procesor jako LG CX OLED, liší se několik klíčových funkcí – jde zejména o jeho zamýšlené použití jako nástěnné sady, která opravdu vyžaduje profesionální instalaci, aby vypadala co nejlépe, s kabely skrytými mimo pohled zákazníka, ať jste v místnosti kdekoliv. Navíc vše v tenkém 5mm profilu! To sice zapříčiňuje trochu nevyvážený zvuk, ale u této TV jde zkrátka o ten obraz.

Zdroj: techradar.com

Často kladené dotazy

Jaké výhody má OLED televize oproti tradičním LED a QLED televizím?

OLED televize nabízejí lepší kontrast, dokonalou černou a úsporu energie díky jednotlivým diodám naplněným organickým materiálem. Tyto diody se vypínají, když potřebují zobrazit černou, což je něco, co LED a QLED televize se svým plošným podsvětlením neumí. OLED televize také nabízí věrnější a živější barvy než klasické LED a QLED televize.

Jaké značky nabízí nejlepší OLED televizory?

Nejlepší OLED televizory pocházejí od největších jmen v oblasti televizí, jako jsou Panasonic, LG a Sony. Všechny tyto značky nabízejí velký výběr úhlopříček a rozlišení, včetně nejnovějších modelů pro rok 2021, které přinášejí ještě menší 42" OLED televizory a velkou 83" možnost pro vybrané modely.

Jaký je hlavní rozdíl mezi OLED a QLED televizemi?

Hlavním rozdílem mezi OLED a QLED televizemi je způsob, jakým zobrazují obraz. OLED televize využívají jednotlivých diod naplněných organickým materiálem, které se vypínají, když potřebují zobrazit černou. QLED televize na druhou stranu používají plošné podsvětlení, což znamená, že černá barva nikdy nebude tak černá jako na OLED televizích. QLED televize mají však předpoklady pro delší životnost právě proto, že OLED svítí jednotlivými diodami a snadněji může dojít k vypalování.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...