5 důvodů, proč používat ekologický prací prášek

proč ekologický prací prášek

Reklamy jsou plné zázračných pracích prášků, které údajně vyperou jakoukoliv skvrnu. Žádná reklama ale neukazuje složení těchto pracích prostředků a jejich negativní dopady na zdraví dětí i dospělých. Jak se vyhnout zdravotním komplikacím? Používáním ekologických pracích prášků. Pojďme se  společně s prodejcem eko prášků Econea podívat na několik důvodů, proč má smysl s nimi prát.

Prací prášek z mýdlových ořecků

1.  Vyhnete se zdraví škodlivým látkám

Běžné prací prášky a aviváže obsahují chlór, sulfáty (SLS, SLES), parabeny, triclosan, látky z ropy, tenzidy, optické rozjasňovače, fosfáty, syntetické parfémy a další zdraví nebezpečné látky. Zbytky těchto látek často zůstávají na vypraném prádle - oblečení, ručnících, ložním prádle, utěrkách, látkových plenách nebo hračkách. Dýchacími cestami a kontaktem s kůží je lidské tělo vstřebává do sebe a může na ně reagovat nepříjemnými zdravotními problémy.

2.  Předejdete zdravotním problémům

Škodlivé chemické látky v běžných pracích prášcích mohou způsobit celou řadu zdravotních problémů. Například vyrážky, ekzémy, alergie, astma nebo dětské opruzeniny. Kromě negativního dopadu na lidské zdraví jsou škodlivé i pro životní prostředí. Pokud se škodlivá chemie z běžných pracích prášků dostane do povrchových nebo spodních vod, poškodí vodní živočichy a rostliny. Oproti tomu všechny ekologické prací prášky perou na bázi přírodních složek. Díky tomu jsou bezpečné pro lidskou pokožku, dýchací cesty i životní prostředí. V přírodě jsou zcela odbouratelné.

Přírodní aviváž

3.  Jsou vhodné i pro miminka

Pokud hledáte prací prášek pro miminka, sáhněte po ekologické alternativě. Vyhnete se tak opruzeninám a alergickým reakcím způsobeným škodlivou chemií. Ekologické prací prášky neobsahují parfemaci, voní přírodními éterickými oleji, nebo jsou úplně bez vůně. Jako nejvhodnější prací prášek pro miminka se doporučuje právě prací prášek zcela bez vůně.

4.  Nepotřebujete aviváž

S ekologickými pracími prášky není potřeba běžná aviváž. Nejčastěji používané změkčující látky v avivážích (KAS) mohou způsobovat kožní onemocnění a astma i u zdravých jedinců. Aviváž můžete nahradit pro zdraví bezpečnou přírodní aviváží, eko máchadlem nebo obyčejným bílým octem. Na jednu pračku prádla stačí jen pár lžic octa. Ten z prádla vymyje zbytky pracího prášku a navíc čistí a dezinfikuje vaši pračku. Do odměrky s octem můžete kápnout pár kapek esenciálního oleje a je postaráno o čistě přírodní vůni.

Prací prášek na bílí prádlo přírodní

5.  Je jich celá řada - kupovaných i DIY

V dnešní době je na trhu široký výběr šetrnějších alternativ pro zdraví i životní prostředí. Můžete otestovat ekologické prací prášky nebo mýdlové ořechy od českých nebo zahraničních značek. Abyste se vyhnuli “greenwashingu”, ohlídejte si ve složení eko pracích prášků procento přírodních složek a prověřené certifikace (např. EcoCert - Natural Detergent, EcoGarantie). Mezi opravdu ekologické značky patří například Sonnett, Bio-D, Yellow & Blue, Ecover a pro praní věcí domácích mazlíčků Catz & Dogz. Jestli máte čas a chuť, můžete si z prací sody a olivového mýdla vyrobit vlastní prací prášek či mýdlový sliz na praní třeba podle návodu autorky blogu Deník nadšené chalupářky.

Často kladené dotazy

Proč je lepší používat ekologické prací prášky?

Ekologické prací prášky jsou šetrnější k lidskému zdraví a životnímu prostředí, protože neobsahují škodlivé chemické látky, které se mohou vyskytovat v běžných pracích prostředcích. Tyto škodlivé látky mohou způsobovat různé zdravotní problémy, jako jsou vyrážky, ekzémy, alergie, astma nebo dětské opruzeniny. Ekologické prací prášky jsou také bezpečné pro životní prostředí, neboť se v přírodě úplně odbourávají.

Jaké přírodní alternative mohu použít místo aviváže?

Místo běžné aviváže můžete použít pro zdraví bezpečnou přírodní aviváž, eko máchadlo nebo obyčejný bílý ocet. Na jednu pračku prádla stačí jen pár lžic octa. Tento přírodní prostředek také pomáhá vyčistit a dezinfikovat vaši pračku. Pro přírodní vůni můžete do odměrky s octem kápnout pár kapek esenciálního oleje.

Jak si mohu být jistý, že ekologický prací prášek je opravdu ekologický?

Aby se vyhnuli "greenwashingu", ohlídejte si ve složení eko pracích prášků procento přírodních složek a prověřené certifikace, jako například EcoCert - Natural Detergent nebo EcoGarantie. Mezi skutečně ekologické značky patří například Sonnett, Bio-D, Yellow & Blue, Ecover a pro praní věcí domácích mazlíčků Catz & Dogz.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...