4 tipy na rychlé předvánoční večeře, které vám ušetří čas pro přípravu Vánoc

0

Chystat Vánoce, to není nic snadného. A hlavně to chce spousty času, přemýšlení, práce, organizace. Přijdete z práce a hned na to vlítnete. Každý den, protože toho večerního času zas tolik není. Jenže, do toho všeho chce partner či rodina večeři. A další hodina v tahu, strávená u plotny? Nebo je odbydete namazaným chlebem? Nemusí to tak být vždy! Pojďte se podívat na pár receptů, se kterými vykouzlíte dokonalou večeři za pár minut!

1 Omelety

Jste vajíčkoví? Máte rádi omelety? Tak je jistě často připravujete na všechny způsoby. Zajímavou obměnou může být sýrová omeleta, do které přidáte i rajčata. Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu?

  • 4 velká rajčata
  • bylinky podle chuti – majoránka, bazalka, oregano, petrželka, pažitka
  • 100 g oblíbeného sýra jakékoliv tvrdosti -strouhaného či nakrájeného na malé kousky
  • 8 vajíček
  • 4 lžíce smetany
  • sůl
  • pepř
  • červená paprika (koření)
  • můžete přidat nakrájenou šunku či slaninu

Začněte vajíčky, solí, pepřem a smetanou. Vše vyšlehejte nebo alespoň řádně vymíchejte metličkou či vidličkou. Do směsi přidejte najemno nakrájená rajčata a nasekané bylinky. Případně i šunku nebo slaninu. Tím máte připravenu směs k tvorbě omelet. Kdo má rád ostřejší chuť, přisype i pálivou papriku nebo naseká feferonku.

Na pánvi rozehřejte tuk na smažení. V tomto případě může být i máslo, protože nebudete nijak přepalovat. Vajíčkům stačí nižší teplota. Na pánev nalijte čtvrtinu směsi a rozetřete ji do stejnoměrné vrstvy. Omelety dělejte na mírnějším plameni. Za chvíli přiklopte poklicí a nechte celý obsah směsi ztuhnout. Kdo rád omeletu měkčí, nechá si horní vrstvu nedopečenou.

Ještě na pánvi posypte omeletu sýrem a nechte ho změknout. Pak omeletu přeložte a přemístěte na talíř. Můžete posypat petrželkou. Doplňte kousky zeleniny nebo salátem.

2 Omáčky k těstovinám

Rychlovkou jsou i těstoviny, případně gnochci s omáčkou. Když k tomu zvládnete v rychlovce přidat i maso, budete za královnu. Jednoduchou variantou je omáčka se smetanou, špenátem a kuřecím masem. Anebo se smetanou a strouhaným sýrem, slaninou. Tady je ta špenátová varianta. A když budete obměňovat, necháte základ omáčky stejný, jen vyměníte doplňkové ingredience. Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu?

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 – 3 stroužky česneku (podle chuti)
  • 1 cibule
  • 1 smetana ke šlehání
  • olej
  • sůl a pepř
  • bylinky podle chuti
  • parmazán, Grand Moravia či jiný starý sýr

Postup je klasicky jednoduchý, začnete osmahnutím cibulky. Až bude mít růžovou barvu, přidejte k ní na proužky nakrájená kuřecí prsa a řádně je orestujte. Během toho si dejte do hrnce vařit vodu, ve které uděláte buď těstoviny nebo gnochci. Vařte vždy dle návodu, každý produkt se od sebe mírně liší. Gnochci coby polotovar stačí jen minutku prohřát ve vroucí vodě, těstoviny potřebují více.

Až se kuřecí maso orestuje, tak jej osolte a opepřete, zasypte česnekem, sýrem a špenátem, zalijte smetanou. Nechte provařit a smetanu částečně zhoustnout. Nakonec do omáčky přimíchejte hotové gnochci. Pokud podáváte s těstovinami, ty možná raději nechte zvlášť na talíři a omáčku servírujte až na ně.

3 Sladké trhance

Máte rádi večeře na sladko? Tak zkuste pro změnu trhance. Jsou zajímavé a docela netradiční. Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu?

  • 4 velká vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 500-600 ml mléka
  • špetka soli
  • 50 g rozinek
  • 1 lžíce rumu
  • 20 g cukru krupice
  • 2 lžíce cukru moučky
  • 1/2 lžičky skořice
  • ovocný kompot

Začneme tím, že rozinky propláchneme, spaříme horkou vodou, necháme je okapat a pak zalijeme rumem. Poté oddělíme žloutky od bílků. Žloutky prošleháme metličkou, přidáme k nim špetku soli a také mléko. Během míchání postupně přisypáváme mouku, až vymícháme hladké těstíčko. Nakonec sem přidáme ony rozinky namočené v rumu.

Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem a trochou soli na tuhý sníh. Ten opatrně vmícháme do těstíčka. Až máme umícháno, opečeme na pánvi čtyři větší palačinky a na talíři je natrháme na menší kousky. Přelijeme je ovocným kompotem a servírujeme. Můžeme posypat nasekanými oříšky či mandlovými lupínky.

4 Zeleninové polévky

Není nad to se večer prohřát dobrou polévkou. Rychle hotová je polévka zeleninová, ať ji připravujete z kterékoliv zeleniny. Tady je tip na kombinaci brambor a řapíkatého celeru. Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu?

  • 500 g brambor
  • 450 g řapíkatého celeru
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • sůl a mletý bílý pepř
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • hrst zelené petrželky
  • 200 ml smetany
  • 4 plátky slaniny
  • špetka muškátového oříšku (nemusí být)

V kastrole nejdříve na másle zpěníme pokrájenou cibulku a česnek. Pozor, česnek nepřismahněte, byl by hořký! Brambory i řapíkatý celer nakrájejte na malé kousky a osmahněte. Poté vše zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a vařte do změknutí.

Až je hotovo, rozmixujte ponorným mixerem. Přidejte petrželku a smetanu, případně ještě dopepřete nebo dochuťte muškátovým oříškem. Podávat můžete s opečenými kostičkami housky anebo s plátky slaniny.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/mixit-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/topshop-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/rohlik-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře