4 nejoblíbenější recepty na chřest

0

Jste fanoušky chřestu? Tak si jistě užíváte současnou chřestovou sezonu. A pokud máte pod čepicí, zvládnete si nějaký chřest i zakonzervovat, abyste si ho mohli užívat i déle než jen několik málo týdnů v roce. Máme tu pro vás 4 nejoblíbenější recepty na chřest, které si můžete jakkoliv obměnit a udělat z nich dlouhodobé chřestové menu. Jak na přípravu této zeleninové lahůdky?

Bílý, zelený nebo fialový?

Chřestů je více druhů, podle toho jak rostl, kde rostl a jak byl sklízen. Bílý chřest je nejjemnější, protože rostl v temnu, takže si nestihl vytvořit hutná vlákna. Zelený chřest je jeho opakem, rostl na světle, a tak je vláknitější a tužší, ovšem nabídne díky tomu bohatší chuť. Fialový (respektive fialovo – zelený) chřest roste také na světle, jen jde o jinou odrůdu, která dělá nafialovělé hlavičky.

Mezi zelenými chřesty najdeme jak chřest jemný, který se téměr nemusí loupat, tak i s trpkou pikantní chutí (Ve Francii se pěstuje speciální odrůda zelený minichřest).

4 nejoblíbenější recepty na chřest
4 nejoblíbenější recepty na chřest

Chřestový kyš se špenátem a šunkou

Slané zeleninové koláče jsou u nás v čím dál větší oblibě. A tak není divu, že vznikl recept i na kyš s chřestem. Na přibližně čtyři porce budete potřebovat:

  • 10 až 12 výhonků ovařeného bílého chřestu
  • 1 balení listového těsta
  • 2 hrsti listového špenátu
  • 200 g dobré šunky
  • 150 g sýra ementál
  • 250 ml sladké smetany
  • 2 vejce
  • máslo nebo sprej s olejem na vymazání formy

I bílý chřest, přestože je jemný, musíme před pečením koláče ještě povařit. Dáme jej do vroucí a jemně osolené vody, vaříme cirka 8 minut. Pak přemístíme do vody studené, aby se var zastavil. Pak dáme listové těsto na dno pečící formy. A propícháme jej vidličkou, aby mohla pára unikat ven.

Na listové těsto navrstvíme špenát, přidáváme vrstvy na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně. A jako poslední skládáme uvařený bílý chřest, na který pak už jen nasypeme sýr. Pečeme v troubě předehřáté cca 180 °C zhruba 20 minut, dokud sýr trochu nezhnědne. Větší porci pečeme samozřejmě déle.

Chřest se strouhankou

Nezapomenutelná klasika, ovařený chřest zasypaný opraženou strouhankou. Prosté jídlo s miliony chutí. Byla by škoda jej nevyzkoušet. Chřest ovaříme v mírně osolené vodě, strouhanku opražíme na másle (lze i na sucho). Posypeme jí na talíři chřest a můžeme ještě přidat máslo. Podáváme nejlépe s ovocným kompotem nebo s listovým salátem.

4 nejoblíbenější recepty na chřest
4 nejoblíbenější recepty na chřest

Chřest zapečený se šunkou a ementálem

Jde o podobný princip jako u kyše, jen se vyhneme těstu, které je pro mnoho lidí příliš velkou porcí škrobů. Chřest se šunkou a ementálem je jídlo bez mouky, které se skvěle hodí zejména pro večeře. Na cirka 4 porce potřebujete:

  • 16 výhonků bílého chřestu
  • 8 plátků dušené šunky
  • 8 plátků tvrdého sýra ementálského typu
  • 30g másla

Chřest opět nejdříve ovaříme ve slané vodě. Na dno zapékací misky, kterou můžeme, ale nemusíme vymazat máslem, rozložíme šunku. Na ni rozdělíme po chřest tak, aby na jeden plátek šunky vyšly dva výhonky. Pak chřest plátky másla a na ně teprve položíme plátky sýra. Zapečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů, ne déle než 15 minut.

4 nejoblíbenější recepty na chřest
4 nejoblíbenější recepty na chřest

Rizoto se zeleným chřestem

Rizoto je oblíbeným jídlem většiny Čechů, a tak není důvod jej nevyzkoušet i s chřestem. Na cirka 4 porce budete potřebovat tyto suroviny:

  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 jarní cibulka nebo šalotka
  • 125 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g italské rýže na rizoto nebo kulatozrnné rýže
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1,5 l horkého kuřecího vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 60 g strouhaného parmazánu

Ovařený chřest nakrájíme na cirka 2 cm dlouhé kousky. Osmažíme nasekanou cibulku, vsypeme do ní rýži a mícháme, dokud se všechna zrnka neobalí tukem. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Pak podléváme horkým vývarem, postupně, až po vstřebání předchozí dávky.

Rizoto stále mícháme. S podléváním pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená tak akorát, tedy ne úplně měkká, tedy zhruba 15 až 20 minut. Pak jej odstavíme a vmícháme do něj zbylé máslo a parmazán, teprve poté vložíme kousky chřestu, které se mají v rizotu už jen prohřát. Dochutíme namletým pepřem.


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/velkykosik-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/decodoma-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře