Trendy ve stravování? Ano, i tady můžete udržovat krok s módou

0

Pro někoho to může vypadat neuvěřitelně, pro jiné jde o součást běžného života – trendy, trendy a zase trendy. Lovení trendů je novodobou zábavou, ve které poměrně dost lidí celkem vyniká. A tak se není čemu divit, že se vymýšlejí trendy v kde čem, aby bylo možné je následovat, lovit, držet nebo alespoň dohánět. A gastronomie není žádnou výjimkou. Je jedním z oborů, kde se trendy mění rychle a celkem výrazně.

Jaké jsou současné trendy gastronomie? Vy, co rádi navštěvujete restaurace, festivaly nebo jen tak sledujete na ulicích, jste si jistě všimli, že trendy teď jsou třeba kvašení, taste waste, pastrami nebo foodtrucky.

Trendy suroviny

V gastronomii vždy v trendech hrají prim tři základní věci. Jednak jsou to suroviny a jednak způsob jejich přípravy. Velmi trendy jsou i způsoby servírování. Co se surovin týká, v současnosti jsou na výsluní jak nové, tak ty znovuobjevené. Konkrétně jde o kadeřávek, kvasi obiloviny, jako jsou quinoa a špalda. Velmi trendy je teď i mořská řasa.

Dobrou zprávou je, že všechny tyto zmíněné suroviny podporují zdraví, tedy i zdravé stravování. O tom však svědčí i fakt, že se posouváme v oblibě kuchyní také jinam. Zatímco dříve jsme chtěli v kuchyni žít po italsku, tak nyní toužíme spíše po asijské stravě – hlavně thajské a vietnamské. A to jsou kuchyně, které umějí podporovat zdravou stravu.

Trendy kuchyně

Jak thajská, tak vietnamská kuchyně totiž mají dvě podoby. Jednou je ta méně zdravá, plná smažení, cukru a soli. Ale tou druhou je ta přirozená, zelená a zdravá kuchyně v podobě vaření, dušení, minimalizace mléčných produktů, lepku a tuku. Maximalizuje se tu použití zeleniny, bylinek a bezlepkových těstovin či obilovin.

Ale v trendech najdeme i další kuchyně, zejména skandinávskou, japonskou nebo marockou. Naopak kuchyně molekulární z trendů ustupuje a bude si na svou renesanci muset nějakou dobu počkat. Mnoho odborníků očekává, že druhá vlna oblíbenosti této kuchyně přijde brzy a bude, alespoň u nás, mnohem silnější, než byla ta první.

Trendy lokální zdroje

Ve velké části restauračních kuchyní jsou trendy tzv. lokální zdroje. Šéfkuchaři si většinou již našli spolehlivého a kvalitního lokálního dodavatele sýrů, ovoce, zeleniny, masa či bylinek. Spousta restaurací má dokonce své vlastní zdroje surovin, kdy pěstují své bylinky i zeleninu, některé restaurace jsou dokonce založeny na chovu svých vlastních zvířat určených na maso anebo na produkci mléka, ze kterého pak dělají sýry a další mléčné pochutiny.

Moderní je mezi restauracemi i kvasit si svou vlastní zeleninu nebo produkovat vlastní pivo. Mnoho restaurací za trendy gastronomii považuje gastronomii ekologickou, tedy snaží se vařit ekologicky a pokud možno i bez větších zbytků.

Pojďme si trendy vypíchnout hezky přehledněji: Až budete vybírat, odkud si dáte jídlo, třeba je do výběru můžete zahrnout.

1. Taste Waste

Jde jednoduše o vaření beze zbytků. Co založilo tento trend? Bylo tím mimo jiné zjištění, že jeden člověk vyhodí za rok více než 150 kg jídla. A to jistě stojí za zamyšlení. Proto se v gastronomii uplatňuje nově přístup root-to-leaf (od kořínků po lísteček) a také nose-to-tail (od čumáčku po ocásek).

To znamená, že se v gastronomii teď většina lidí snaží zpracovávat suroviny komplexně. Abychom si představili, co to je, tak například u mrkve dokáží restaurace i slupky a nať. Tento trend je dobře viditelný i na letošních food festivalech.

2. Kvašení

Fermentace či kvašení jsou znovuobjeveným postupem, který našemu tělu dodává mnohé z toho, co opravdu potřebujeme. Zkvasit se dá nechat téměř vše, stačí k tomu zelenina, sůl, voda. A dostatek času. Výsledek bývá více než uspokojivý.

3. Brinner

Lidé, kterým se zastesklo po anglických snídaňových pokrmech, se zasloužili o trend s názvem brinner. Jde o spojení dvou anglických slov breakfast a dinner (Breakfast for Dinner). Tedy snídaně po celý den, včetně večerů. Ale přiznejme si, že české domácnosti takto žijí již desítky let. Je fajn, že i restaurace si něčeho takového všimly.

4. Pastrami

Vynikající hovězí hrudí. To se naloží do láku s kořením a nechá se dostatečně dlouho odležet. Poté se vyudí. A aby toho nebylo málo, tak ještě i uvaří v páře doměkka. Je to velmi dlouhý proces, ale také s vynikajícím výsledkem. A často můžeme pastrami potkat třeba i v řeznictvích.

5. Foodtrucky, street food a bistra

Znoviu jsme začali věřit pouličnímu stravování. Proto i stále více foodies omezuje návštěvy restaurací. Tíhnutí k street foodu je celkem znát. Také na food festivalech. Díky tomu vznikly třeba i tzv. foodtrucky. Jde o ústup od nastrojeného stolování. Ale ne od kvality.

 


Kupóny

www.kuponovnik.cz/obchod/damejidlo-cz
www.kuponovnik.cz/obchod/chefshop-cz

Sdílet

O autorovi

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.

Komentáře