15 příznaků, které ukazují, že jste příliš zaměstnaní a potřebujete si dát pauzu

busy

Často se říká, že zaneprázdněnost je nutná k tomu, aby se člověku v dnešním světě dařilo, ale někdy se věci vymknou kontrole. Jsou chvíle, kdy jsme příliš zaneprázdněni, a proto trpíme v mnoha aspektech našeho života. Někdy se to děje tak nenápadně, že si změnu neuvědomíme, dokud není pozdě: rozpad manželství, napjaté vztahy s dětmi, zdravotní obavy, záchvaty úzkosti. I žába se nechá uvařit, pokud vodu ohříváte pomalu.

Ale vy můžete znovu převzít kontrolu nad svým životem tím, že rozpoznáte varovné signály a podniknete kroky ke zvrácení trendu. Znáte ze svého života některá z těchto varovných znamení? Je jich 15. A pokud najdete jedno a více z nich i ve vašich běžných dnech, je na čase se zamyslet a podniknout navrhované akční kroky.

1. Téměř se nestýkáte se svou rodinou

Nepamatujete si, kdy jste naposledy večeřeli s rodinou nebo kdy jste se viděli s dětmi? Pravděpodobně jste obětí 12 nebo 14hodinové pracovní doby. Takovému rozvrhu se možná krátkodobě nedá vyhnout, ale z dlouhodobého hlediska může mít devastující účinky na rodinný život.

Akční krok: Naplánujte si večeři s rodinou alespoň třikrát týdně. Pokuste se vyjednat se svým šéfem, aby vám to umožnil.

2. Ztratili jste smysl pro cíl

Milujete svou práci, nebo ji jen vykonáváte, abyste dostali výplatu? Začínáte dělat kompromisy ohledně svých hodnot tím, že si zkracujete cestu? Možná jste ztratili smysl pro cíl kvůli přílišné vytíženosti.

Akční krok: Věnujte chvilku zamyšlení nad tím, proč jste si vybrali svou práci či podnikání. Je to zajištění rodiny nebo pomoc druhým? Využijte tento výsledek pro okamžité zvýšení motivace, abyste znovu objevili svůj vnitřní pohon a posunuli se vpřed. Znovu se emocionálně spojte s touto hodnotou.

Pracovní projekt

3. Neustále se snažíte splnit očekávání druhých

Kontrolujete svůj e-mail častěji, než si chcete připustit? Neustále telefonujete se svým šéfem nebo se zákazníky? Narůstá ve vás vůči těmto lidem odpor? To je jisté znamení, že vám vaše zaneprázdněnost brání vytvořit si ve svém životě hranice.

Akční krok: Naplánujte si 10 až 15 minut mezi hovory s klienty, abyste měli svůj čas na obnovení rovnováhy. Záměrně se zaměřte na to, jak často kontrolujete e-maily. Pokud se přistihnete, že kontrolujete e-mail každých několik minut, zkuste to omezit na jednou za hodinu nebo méně.

4. Nejste přítomni

Myslíte neustále na další věc na svém seznamu? Zíráte často na obrazovku mobilního zařízení, když jste v přítomnosti svých přátel nebo rodiny? Zjišťujete, že vaše mysl často bloudí, a to i během intimních chvil? Pokud ano, věčně zaneprázdnění vás možná okrádá o schopnost být přítomní s těmi, které milujete.

Akční krok: Vyzkoušejte meditaci všímavosti. To je schopnost uvědomovat si přítomný okamžik. Podívejte se na meditační webové stránky, na různých portálech najdete meditační sezení, které je hotové i během pouhých dvou minut. O meditaci jsme také psali u nás na blogu.

5. Jste vyčerpaní

Máte pocit, že jste zcela vyhořelí a vyčerpaní. Máte pocit, že vás vykonávání jednoduchých úkolů stojí nepřiměřené množství energie. Drobné neúspěchy nebo podráždění začínají vyvolávat extrémní pocity frustrace a trápení. Navíc se neustále probouzíte unavení, i když spíte plných osm hodin. Možná spalujete velké množství fyzické a emocionální energie tím, že jste stále "zapnutí".

Akční krok: Zavažte se, že každý večer před spaním ukončíte veškerou činnost související s prací v určitou dobu. Místo práce až do postele si vytvořte relaxační režim před spaním, který bude zahrnovat činnosti, jako je poslech relaxační hudby, meditace a odpočinková četba.

„Vypnutý“ mozek je pak potřeba udržet i při usínání, abyste nebyli pronásledování divokými sny, nebo aby hlava měla možnost se ve spaní regenerovat. Jakmile totiž probíráte sami se sebou pracovní věci v hlavě ještě při usínání, mozek se nezklidní ani ve spánku, přestože to od něj vlastně očekáváte.

Plánování

6. Máte pocit, že selháváte ve více oblastech svého života

Pokud zaostáváte ve financích, váháte se svým závazkem cvičit nebo se cítíte jako všeuměl, ale mistr v žádném oboru, pravděpodobně jste se pustili do příliš mnoha projektů a máte příliš mnoho práce, ovšem chybí vám to základní: čas na sebe a čas na hlavní činnost dne.

Akční krok: Proveďte si základní životní hodnocení, které najdete na mnoha webech věnujících se životnímu stylu, a zjistěte, které aspekty života vyžadují vaši okamžitou pozornost. Provedením tohoto hodnocení získáte analýzu svého celkového života. Poté si napište seznam všech věcí, ke kterým jste se zavázali během následujícího měsíce. Které z těchto věcí pro vás mají menší význam nebo vám nepomohou dosáhnout důležitých cílů? Najděte způsob, jak se těchto závazků zbavit a v budoucnu se jim vyhnout.

7. Nikdy si neberete dovolenou

Děsíte se pomyšlení na to, že byste si měli vzít volno, protože se bojíte, že byste nestíhali, ztráceli drahocenný čas nebo se k smrti nudili? Váš návyk na zaneprázdněnost vás naučil vkládat pocit vlastní hodnoty do toho, že něco děláte, a ne do toho, že prostě jste. Jakmile se začnete obávat dovolené, je potřeba s tím opravdu začít něco dělat.

Akční krok: Zkuste si po probuzení sednout na pět minut do naprostého ticha - zavažte se, že nebudete dělat vůbec nic. Tím se postupně naučíte vážit si vlastního času stejně jako toho pracovního. A jestli vám v práci opravdu nevybývá čas na vaše osobní volno, je potřeba popřemýšlet nad dalším kolegou, nad delegací úkolů, nebo i nad změnou práce / podnikání.

8. Máte problém soustředit se déle než 10 minut

Pro chronicky zaneprázdněného člověka se může stát normou multitasking. Neustále úzkostlivě žonglujete mezi úkoly, které je třeba udělat. Pravděpodobně máte v tuto chvíli aktivně spuštěno nejméně 3-5 záložek v prohlížeči. Ve skutečnosti hádáme, že jste před dosažením tohoto bodu článku několikrát přepínali tam a zpět.

Akční krok: Zapojte se do bezplatných kurzů zaměřených na překonávání problémů se soustředěním.  Naučte se pracovat s rozptýlením tím, že si vytrénujete „sval soustředění“, a díky němu zůstanete u úkolu tak dlouho, jak bude potřeba. Využijte také nástroj pro blokování internetu a vyzkoušejte si, jaké to je pracovat bez rozptýlení po dobu 10 až 20 minut – tedy pokud tím, co vás pravidelně rozptyluje, opravdu je internet, respektive lidé, kteří stále něco posílají, vkládají, píší...

9. Jste nešťastní a nevíte proč

Někdy se dostáváme do pasti, kdy se příliš zaměstnáváme, abychom se vyhnuli nějaké životní obtíži. Často se tak děje podvědomě, takže než si všimneme, jak se cítíme, nevíme, co nás trápí. Ostatní mohou náš problém pozorovat mnohem dříve než my, zejména pokud jsou oni nebo jejich plány tím, čemu se prací vyhýbáme.

Akční krok: Zkuste se dobrat příčiny svého neštěstí. Zeptejte se sami sebe: Čemu se vyhýbám tím, že jsem tak zaneprázdněný? A poslouchejte ostatní, pokud vás upozorní na to, že to s prací opravdu už přeháníte.

Notebook a mobil

10. Jste paralyzováni při rozhodování

V nejhorším případě může být i samotná cesta do obchodu s potravinami pro pečivo extrémně úzkostná. Může se stát, že vás tato činnost natolik ochromí, že z obchodu odejdete, aniž byste cokoli koupili. Někdy se do pasti zaneprázdněnosti dostáváme touhou mít všechny možnosti otevřené. Jinými slovy, chceme všechno. Ve skutečnosti jsou možnosti sice neomezené, ale my jsme limitovaní svou přirozeností, nelze mít nebo udělat všechno. Tento nesoulad je zdrojem naší paralýzy při rozhodování.

Akční krok: Naučte se smířit se skutečností, že učinit rozhodnutí znamená vzdát se jiných možností.

11. Nežádáte o pomoc

Už jste někdy slyšeli větu: "Chceš mít něco dokončeno včas? Najdi si na to zaneprázdněného člověka"? Možná jste právě vy tím zaneprázdněným člověkem, kterého ostatní vnímají jako kompetentního a schopného pomoci jim s jejich problémy, protože nejste lenoch. To může být jeden z důvodů, proč máte problém požádat o pomoc, když ji potřebujete, neb všechny ostatní okolo sebe vnímáte jako méně pracující.

Akční krok: Dejte si povolení požádat o pomoc, když ji potřebujete. Darujte někomu příležitost vám pomoci.

12. Nepamatujete si, co jste měli k snídani

Možná jste slyšeli, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, ale ignorujete ji, protože zabírá příliš mnoho drahocenného času a vy jste prostě příliš zaneprázdněni. Když už si čas na jídlo najdete, je pravděpodobné, že to bude jídlo z fast foodu a pravděpodobně ho sníte v běhu.

Akční krok: Zanedbali byste cestu na benzínku, abyste natankovali do prázdného auta, protože byste to považovali za ztrátu času? Přemýšlejte o svém vlastním těle podobným způsobem. Ráno si udělejte čas na doplnění paliva.

13. Váš pracovní prostor je přeplácaný

Nepomáhá vám, že všechny své věci snadno najdete. Pokud je na vašem pracovním místě nepořádek a způsobuje vám stres, pravděpodobně se příliš namáháte. Lidé jsou různí – někomu všechny věci nadosah vyhovují, jiní potřebují uklizený pracovní prostor.

Akční krok: Zjistěte, která varianta vám vyhovuje více. Nebo se poohlédněte po dalších pořadačích.

Meeting

14. Dvakrát si rezervujete nebo zmeškáte schůzku

Pokud se to děje neustále, je to neklamné znamení, že potřebujete snížit svou zátěž. Pravděpodobně říkáte ano novým úkolům příliš rychle a příliš často, což vás celkově příliš zaměstnává.

Akční krok: Jinými slovy, počkejte 12 až 24 hodin, než s novými úkoly souhlasíte.

15. Jste osamělí

Připadáte si v rušném období svého života osamělí? Pravděpodobně si neuděláte čas na to, abyste oslovili přátele. Možná také odmítáte žádosti o setkání.

Akční krok: Dnes oslovte blízkého přítele, třeba i takového, se kterým jste se již delší dobu nestýkali.

Závěrem

Pokud jste se ztotožnili s některými body tohoto seznamu, zastavte se a věnujte nějaký čas zpomalení, abyste znovu získali svou rovnováhu. Váš čas je drahocenný a nechcete ho všechen věnovat tomu, abyste byli stále zaneprázdněni, a přitom přicházeli o krásu každého okamžiku. Na chvíli se rozhlédněte kolem sebe, kde jste a jak se dnes cítíte. Tím se naučíte více si vážit sami sebe a lépe se vyrovnávat i s odmítáním úkolů, které jsou již nad váš pracovní limit.

Často kladené dotazy

Jaké jsou varovné signály zaneprázdněného života a jak se jim vyhnout?

V textu je popsáno 15 varovných signálů, mezi které patří téměř žádný kontakt se svou rodinou, ztráta smyslu pro cíl nebo neustálé úsilí splnit očekávání druhých. Každé varovné znamení obsahuje i akční krok, který můžete podniknout, abyste zvrátili trend a získali zpět kontrolu nad svým životem.

Co mohu udělat, abych se lépe věnoval své rodině?

Akční krok popsaný v textu je naplánovat si večeři s rodinou alespoň třikrát týdně a vyjednat se svým šéfem takové podmínky, aby vám to bylo možné.

Jak mohu znovu objevit svůj vnitřní pohon a zvýšit motivaci?

V textu je doporučeno věnovat chvilku zamyšlení nad tím, proč jste si vybrali svou práci či podnikání, a emocionálně se znovu spojit s hodnotou, která vás původně vedla k tomuto rozhodnutí. To vám může pomoci zvýšit motivaci a najít znovu svoji cestu.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...