10 tipů jak využít chytré hodinky nebo náramek co nejsnáze

chytré hodinky

Ať už máte nejnovější Apple Watch Series 6, Fitbit, prsten Oura nebo jakýkoli jiný z nejlepších fitness trackerů či nejlepších chytrých hodinek, dostanete k nim návod. Jenže ten slouží pouze ke zjištění, jak zařízení zprovoznit a spárovat jej s mobilem. Samotné používání je pak trochu založeno na metodě: najdi si sám nebo zjisti si sám. Podívejme se, co dělat, abyste svou nositelnost využili na maximum, ale přitom co nejsnadněji.

1. Správně si náramek nebo hodinky přizpůsobte

Chcete, aby vám náramek seděl "tak akorát", aby nebyl tak těsný, že by na zápěstí zanechával stopy, ale aby přiléhal natolik, aby senzory správně fungovaly. Například většina nositelných zařízení má dnes na zadní straně zabudovaný snímač srdečního tepu. Aby mohl přesně měřit průtok krve, musí být blízko vaší kůže. Pohrajte si s tím, jak těsně budete své nové zařízení nosit. Můžete i vyměnit řemínek za jiný, který lépe padne nebo je vyroben z pohodlnějšího materiálu.

2. Změňte ovládací panel aplikace

Existuje spousta zařízení, která mohou sledovat a dělat nejrůznější věci, možná až moc. Někteří lidé to mohou milovat a chtějí zjistit vše. Jiní možná chtějí jen počítat kroky a občas se podívat na údaje o srdečním tepu. To, že vaše zařízení umí spoustu věcí, neznamená, že je musíte sledovat všechny.

chytré hodinky

Dobrým začátkem pro definování toho, na čem vám záleží a na čem ne, je přizpůsobení statistik, které vidíte na panelu aplikace. Ne všechna zařízení umějí nechat vytřídit, co budou ukazovat. Ale například Fitbit umožňuje upravit, které statistiky se zobrazí při otevření aplikace

3. Přizpůsobení nabídek na obrazovce

Je jedním ze cvičení, kterému se v současné době věnujete často, až ta poslední aktivita v nabídce cvičení? Přesunout ji na první místo je nejlepším řešením. Pokud máte nositelné zařízení, které umožňuje přizpůsobit, co na něm vidíte, věnujte nějaký čas tomu, abyste si nastavili vše v pořadí, v jakém to potřebujete. To urychlí užívání hodinek nebo náramku a celkově zpříjemní použití.

4. Vyberte si správné místo pro nabíjení

Na tom, kde nositelné zařízení nabíjíte, opravdu záleží, abyste nenabíjeli třeba i několik dní, protože na náramek nebo hodinky prostě zapomenete uprostřed všech ostatních prací, které musíte udělat. Pod stolem, kde je není vidět? To není dobré. Raději v kuchyni poblíž kávovaru, abychom zařízení viděli pokaždé, když si jdeme pro další dávku kofeinu? Perfektní.

Pro každého to bude jiné místo, ale opět platí, že cílem je, aby bylo každodenní používání nového nositelného zařízení snadné. Protože vzrušení, které cítíte, když ho právě teď nosíte, pravděpodobně nevydrží dlouho, jako ostatně u všeho.

5. Udělejte z jeho nasazování dobrý zvyk

Výběr nejlepšího místa pro nabíjení nositelného zařízení, abyste na něj nezapomněli, je součástí širší úvahy o tom, jak z nošení, kontroly dat a nabíjení udělat chování, které vám bude připadat přirozené a obvyklé. Zkuste to s využitím teorie budování návyků, například síly podnětů.  Kžádnému chování totiž nedochází bez pobídky.

Ty mohou být i fyzické, jako v příkladu s hodinkami vedle kávovaru. Nebo to může být takzvaná kontextová výzva, což je situace, která vás k něčemu vybídne, protože si ji asociujete s něčím – jako jsme si začali spojovat přípravu kávy s připnutím trackeru.

Můžete si například poslat textovou zprávu, napsat si na zrcadlo v koupelně, nastavit si budík pomocí hlasového asistenta a nalepit si připomínku na ledničku. Všechny tyto způsoby mohou dobře fungovat všude, kudy pravidelně chodíte. Dobrou zprávou je, že tato jednoduchá výzva k jednomu jednoduchému chování může mít pozitivní vliv na další chování – začnete si systematicky upomínat více situací, povinností.

Fitness tracker

6. Propojení s dalšími aplikacemi a službami

Většina nositelných zařízení toho umí hodně, ale nedokážou vám říct vše, co je třeba vědět o vašem zdraví a kondici. Mnohé z nich mohou například sledovat vaši aktivitu a úroveň srdečního tepu. Ale jen málo z nich má funkce dostatečně podrobně nastaveny na to, aby vše sledovaly dopodrobna nebo umožňovaly třeba záznamy z oblasti vaší výživy. K tomu však s úspěchem využijete propojení s dalšími aplikacemi a službami.

Způsob, jak to udělat, se u každého nositelného zařízení liší, ale většina z nich má v nastavení část nazvanou "aplikace" nebo "připojení". Obvykle zde najdete seznam podporovaných aplikací a můžete si vybrat, které z nich chcete dát povolení k přístupu k údajům o vašem zdraví a kondici nebo kam budete zadávat právě třeba vaše denní data.

Nezapomeňte ani na opačný postup - zrušit přístup aplikacím, u kterých nechcete, aby měly přístup k vašim zdravotním a fitness údajům. V tomto bodě si dejte pozor na všechny aplikace, které se snaží získat oprávnění k přístupu k datům, která prostě nepotřebují. Vždy se ptejte, zda aplikace skutečně potřebuje znát počet vašich kroků nebo vaši polohu. Pokud není zřejmé proč, nepovolte jí to.

7. Najděte si takové nastavení oznámení, které vám vyhovuje

Některá zařízení vás mohou upozorňovat pouze na textové zprávy a hovory. Jiná mohou na obrazovku posílat jakákoli oznámení z aplikací, včetně oznámení aplikace YouTube, e-mailu nebo Facebook. Otázka zní: je to dobrý nápad, nebo zkratka k panice? Odpověď zní: vše záleží na vás.

Osobně jsme rádi, když se jakékoli oznámení, které se objeví na obrazovce telefonu, zobrazí i na nositelném zařízení – a nejlépe ještě zavibruje. Ale to časem začne obtěžovat. Mít zápěstí každou chvilku rozvibrované, není nic příjemného. Navíc to neskutečně ruší a snižuje produktivitu, časem může stálé vyrušování vést až k vyhoření.

Nastavení pro zapnutí, vypnutí nebo přizpůsobení notifikací se nacházejí v aplikaci vašeho nositelného zařízení a bývají snadno zapínatelná a vypínatelná, takže je doporučeno je vyzkoušet a zjistit, jaká míra zahlcení oznámeními vám ve výsledku bude vyhovovat.

Smart watch

8. Nastavte si své cíle

Pokud máte fitness tracker proto, že chcete udělat něco konkrétního, což ve většině případů je, využijte funkci nastavení cílů. Může jít o nastavení počtu kroků pro daný den nebo o konkrétní cíle vzdálenosti nebo času atd. Jestliže chcete obecně zvýšit svou kondici, můžete si stanovit cíl pouze určitého počtu cvičení týdně, bez ohledu na to, o co se jedná.

Naše nositelná technika dokáže sledovat spoustu věcí, ale dokáže fungovat lépe, když máme najednou jeden jasný cíl. Abychom dosáhli více, měli bychom se věnovat méně věcem a dělat je lépe. Vždy je potřeba postupovat takto: vybrat si čemu věnovat pozornost, odstranit překážky a zažívat radost z cesty za splněním věcí, včetně cíle stanoveného v náramku nebo v hodinkách.

Důležitá je i úprava domovské obrazovky aplikace tak, aby tam bylo to, na co se chceme soustředit. A nezapomínejme: prožívání radosti pro nás znamená méně tlaku a více her, zábavných odznaků a, což je důležité, způsobů, jak vypnout, když potřebujeme.

9. Vypněte je (ano, opravdu)

Mnoho nejlepších fitness trackerů je v dnešní době navrženo pro nepřetržité nošení - stačí je jednou za pár dní nebo každý týden sundat a na pár hodin nabít. Proto se může zdát, že tato rada je poněkud podivná. Ale je důležité se občas bez trackeru obejít, a to z několika důležitých důvodů.

Sníží se pravděpodobnost, že vaše pokožka bude podrážděná, když jí dáte čas od času pauzu. Většina nositelných zařízení je speciálně navržena tak, aby nezpůsobovala podráždění - ať už jde o řemínek nebo tělo hodinek či nositelného zařízení, které přiléhá k vašemu zápěstí. Ale trocha volnosti prospěje.

Druhým důvodem je, že se tím sníží pravděpodobnost, že se stanete na svém nositelném zařízení příliš závislí. To je opakem zapomínání si hodinky nebo náramek nasadit. Už totiž existují případy, kdy se lidé stali posedlí údaji o spánku (vědci to nazvali ortosomnií), stejně jako u jiných se objevily poruchy příjmu potravy vyvolané nebo zhoršené údaji o kaloriích a aktivitě, které jsou z hodinek a jejich aplikací tak snadno dostupné.

Možná hodinky a náramek sundáváte pravidelně. Třeba každou neděli je necháte vypnuté nebo si uvědomíte, že je v noci nosit nemusíte, když nesledujete kvalitu spánku. Nezáleží na tom, kdy se rozhodnete, jde jen o to dokázat, že byste je sice mohli nosit pořád, ale nemusíte.

fitness hodinky

10. Zeptejte se sami sebe: Jaké je vaše proč?

Odborníci se shodují v názoru, že lidé mají menší pravděpodobnost vzniku problematického vztahu k přístrojům, pokud je používají k rozumnému cíli: ke zlepšení celkové pohody a ke sledování pozitivního cíle, nikoliv cíle, který je spíše negativní, tj. například zhubnutí.

Pokud máte pocit, že potřebujete zhubnout a máte podporu okolí a zdravě nastavené myšlení, je to v pořádku. Jde však o to, abyste dělali, co je pro vás správné, vybírali si věci, které budou dlouhodobě fungovat a nebudou spouštět ještě větší problémy. Proto se vyplatí zvážit své důvody k používání nositelností a s nimi spojených aplikací hned na začátku.

Vzhledem k tomu, že se zde věnujeme stanovování cílů a budování návyků, stojí za zmínku také to, že fitness trackery lze pro začátek využít k budování povědomí o dostatečném zdravém pohybu. Je tím myšleno, že možná nevíte, jaký by měl být váš cíl v oblasti kroků nebo spánku, protože jste se tím zatím nikdy nezabývali. Nevíte, co si představit pojmem 8 000 kroků, čtyři ušlé kilometry nebo třeba pět vystoupaných pater. Hodinky nebo náramek vám postupem času vybudují povědomí o zdravé míře každodenního pohybu.  

Než rozhodnete o osudu náramku nebo hodinek a způsobu jejich užití, používejte zařízení po dobu jednoho měsíce, abyste zjistili, jak jste na tom nyní, co je možné a čeho byste mohli chtít dosáhnout v budoucnu. Tolik se mluví o neustálém zlepšování a vylepšování, kondičky, ale vy možná chcete jen sledovat, jak na tom jste a udržovat se v dobrém stavu. Neexistuje žádný správný nebo špatný způsob, jak používat technologie pro zdraví a fitness, vše je o osobních preferencích.

Často kladené dotazy

Jak mám správně nosit náramek nebo chytré hodinky, abych dosáhl nejlepších výsledků měření?

Náramek nebo hodinky by měly být nasazeny "tak akorát", aby nebyly příliš těsné a nezanechávaly stopy na zápěstí, ale zároveň aby byly dostatečně přiléhající, aby senzory správně fungovaly. Pro lepší přizpůsobení můžete také vyměnit řemínek za jiný, který lépe padne nebo je vyroben z pohodlnějšího materiálu.

Jak mohu upravit ovládací panel aplikace na mém zařízení?

Upravením statistik, které se zobrazují na panelu aplikace, můžete definovat, co je pro vás důležité a co ne. Některá zařízení, jako například Fitbit, umožňují upravit, které statistiky se zobrazí při otevření aplikace.

Jak si mohu přizpůsobit nabídky na obrazovce svého zařízení?

Strávte nějaký čas nastavením pořadí nabídek na obrazovce svého zařízení, aby byly v souladu s vašimi potřebami. Přesunutím často používaných cvičení na první místo urychlíte užívání hodinek nebo náramku a celkově zpříjemníte použití.



Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Domácí kuchyně, přírodní kosmetika, bylinky, zdravá výživa, ale i třeba cestování po ČR, to jsou témata, kterými žiji. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, dost se zajímám o produkty pro ně (oblečení, hračky, potraviny), a také o to, kde je dobře koupit.


Podobné články:

Velikonoční výprodeje

Nejlepší velikonoční slevy 2024

S příchodem jara a blížících se Velikonoc se mnoho z nás těší na čas tradic, rodinných setkání a samozřejmě také na lákavé nákupní příležitosti,...

slevy a výprodeje

Nejlepší zimní výprodeje v roce 2024

Vánoční svátky a Nový rok jsou za námi, což znamená jediné - období povánočních výprodejů! Pokud jste ještě nenakoupili užitečné kousky za skvělé...

vánoční dárky

7 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce se kvapem blíží a s nimi také nutnost pořídit a zabalit vánoční dárky. Pokud jste nákup dárku letos nechávali na poslední chvilku, možná...

online nákupy

Black Friday 2023

Vánoce se neúprosně blíží, a s nimi i nákupní šílenství. Než však začneme s úderem prvního prosince otevírat okénka adventního kalendáře, čeká nás...